Besvärliga effekter av klimakteriet - hur handskas man med dessa?

Besvärliga effekter av klimakteriet - hur handskas man med dessa?

Klimakteriet, är som den första mensen eller graviditeten, det är ett speciellt ögonblick i en kvinnas liv. När detta sker så producerar inte längre kvinnans kropp ägg. 

Hur förbereder man sig för klimakteriet?

Vissa kvinnor går igenom olika fysiologiska förändringar nästan utan problem. Därför kan effekterna av klimakteriet inte kännas allt för oroande. Vanligtvis är dock klimakteriet en ganska jobbig tid för de flesta kvinnor. Men både innan och under kan man förhindra de negativa förändringarna. Utan tvekan är ett snabbt tempo i livet och mycket stress tillsammans med dålig kost och bristande fysisk aktivitet påverkande för att klimakteriet kommer bli jobbigare att gå igenom. Det är därför värt att ta hand om sin livstil och utföra fysisk aktivitet tillsammans god vila och bra kost. 

Klimakteriet kräver en gynnsam diet. Det bör inte vara alltför många livsmedel som innehåller mättade fetter (dessa som återfinns främst i animaliska produkter). Därför är det bäst att också minska på intaget av kaffe, cigaretter, läsk och godis. Det rekommenderas att konsumera större mängder livsmedel innehållande av fytoöstrogener - växt östrogener. Dessa kan hittas i frön av baljväxter, och linfröolja som framställts av dem, vete, havre, majs eller morötter. 

Fytoöstrogener eller HRT?

Den omedelbara orsaken för klimakteriets symptom är östrogenbrist. Att komplettera dessa brister gör det möjligt att minimera obehaget under klimakteriet. Det finns två sätt - fytoöstrogen terapi eller hormonbehandling. 

Fytoöstrogener har liknande struktur som mänskliga hormoner men påverkar inte grunden vår hälsa och välbefinnande. Kroppen känner igen dessa likt östrogen och binder dem med neuroner i hypotalamus som östrogen. Men fytoöstrogener har svagare effekt än de kvinnligt naturliga könshormonerna. De hjälper snarare kvinnor som har små symptomer av klimakteriet. Förutsatt att dessa kvinnor inte bara får i sig fytoöstrogener via kosten utan även via kosttillskott. Mängden av växthormer som finns i livsmedel är för låg för att kunna berätta om dess egenskaper. 

En definitivt mer effektiv åtgärd är hormonersättningsterapi som tydligt reglerar östrogenbrist och minimerar tröttsamma symptom av klimakteriet. Genom denna behandling kommer också fler positiva verkningar in som minskat kolesterol, ökat skydd mot typ 2 diabetes och benskörhet samt förbättring av våra blodkärl och kontrollerat blodtryck. Om HRT genomförs under medicinsk övervakning samt i ordentligt fasta doser och före 60 års ålder så är inte behandlingen bara effektiv utan också mycket säker.