De viktigaste kontrolleringstesterna för barn

De viktigaste kontrolleringstesterna för barn

Småbarn gråter som en reaktion på något obehag och kan inte peka ut krämpor så då och då är det värt att utföra en del kontrolleringstester för att säkerställa att det sker en sund utveckling av barnet. 

1.Kontroll av kolesterol

Om barnet är överviktigt eller har en genetisk risk för hjärtsjukdomar, åderförkalkning eller högt blodtryck bör man kontrollera nivån av dåligt kolesterol. Detta görs hos barn när barnet fyllt 2 år som hjälper att förhindra potentiella hot. Aterosklerotiskt plack kan bildas under ett mycket tidigt stadie om barnet har en kost rik på socker och fett. ”patienten” måste fasta och dagen innan testet bör man begränsa feta livsmedel som kött ost och majonäs. 

2. Ultraljud

Undersökning av buken - profylaktiskt en gång per år och definitivt när barnet drabbas av förstoppning eller diarré. Ultraljud runt höfterna när man misstänker dysplasi. Ultraljud av hjärnan - detta gör man hos barn som blivit förtidigt födda eller när huvudet hos barnet växer alldeles för fort eller för sakta. Ultraljud kan diagnostisera en massa oegentligheter som gör att man kan behandla dessa i ett tidigt stadie vilket senare skulle kunna bli mycket svårare att behandla. Man ska komma ihåg att ultraljud runt buken gäller att genomföra på tom mage efter att ha druckit vatten då blåsan ska vara fylld. 

3. Morfologi

Det är bäst att genomföra morfologi en gång om året - för att upptäcka inflammationer, kontrollera nivån av vita och röda blodkroppar och hemoglobin. Det kan avslöja nivån av järn som är viktig för att kontrollera anemi, man kan kontrollera ev reumatiska komplikationer hos barn som genomgått angina, avslöja dolda infektioner. Det är kanske det mest invasiva och obehagliga testet för småbarn att genomgå så det är bäst att distrahera barnet under testet och en timme innan testet se till att barnet druckit vatten. 

4. Urinprov

Visar infektioner, om man finner protein i urinen eller socker eller blod. Det gäller att tvätta barnet noggrant innan testet för att förhindra att bakterier kan göra att provet förfalskas. I en steril behållare ( tillgängliga i apotek eller vårdcentraler ) gäller det att fånga den centrala strömmen av urinen och leverera provet så fort som möjligt till labbet. 

5. Blodtryckstest

Detta test är obligatorisk för barn efter 3 års ålder. Det ska utföras vid varje läkarbesök och små barn bör vara lugna under 10-15 minuter före mätningen.