Effektiva metoder för att skydda tänderna mot karies

Effektiva metoder för att skydda tänderna mot karies

Karies anses vara en stor civilisationssjukdom som man uppskattar påverkar drygt 98% av alla människor i världen. Dess främsta orsak är att man äter en kost rik på socker och dåligt munhygien.

Mikroelement av matresterna vi får i oss bygger upp plack på våra tänder och klibbar ihop våra tänder. Under påverkan av befintliga bakterier i munhålan bildar den plack. Denna process startar så tidigt som när vi sist åt. Bakterierna producerar också stora mängder syra för att söndra socker och syror som i sin tur angriper emalj och försvagar dess struktur. Hur ska man neutralisera dessa processer som leder till bildningen av dental karies?

1 Först av allt hygien. Regelbundet borsta tänderna - morgon, kväll och efter varje måltid, noggrant borstande som varar några minuter och med stöd av en lämplig sköljning av fluor. Det är viktigt att ge våra tänder fluor - i livsmedel är det brist på fluor därför är det viktigt att få i oss fluor med hjälp av kosttillskott där det finns ett högt värde av detta.

2 Täta besök hos tandläkaren. Tandläkaren kommer ta bort tandsten som ibland kan trycka och driva tandköttet, orsaka regression och exponera stubbar av tänder som därmed är mer sårbara. Tandläkaren jämnar även kanterna som redan drabbats av karies och stoppar då utvecklingen av erosion, kan även föreskriva lämpliga preparat men också lacka våra tänder.

3 Diet. De viktigaste byggstenarna i tandens pulpa är kalcium, vi borde tillföra detta till våra kroppar vilket underlättar att kroppen kan ta upp vitamin D och begränsa de produkter som orsakar läckaget - kaffe, te , cola, salt, animaliskt protein. Att byta godis och snacks mot frukt och färska grönsaker kommer att resultera i mindre uppbyggnad av tandsten och minska kroppens produktion av aktiva emaljsyror. En övergång till en medelhavskust kommer också resultera i att ge kroppen mer vitaminer ( vi kommer tillföra kroppen mer vitamin A och C vilket förbättrar blodcirkulationen i tandköttet).

Karies förhindrar att man noggrant kan tugga mat vilket i sin tur resulterar i att man får längre matsmältning och matsmältningsproblem, minskad smältning av maten vi äter. Som ett resultat av bristande intresse för tänderna kan leda till många allvarliga komplikationer och sjukdomar, inklusive sjukdomar i det kardiovaskulära.