Förstorade lymfkörtlar: orsaker, symptom, behandling

Förstorade lymfkörtlar: orsaker, symptom, behandling

Dessa millimetrar av körtlar spelar en viktig roll i de lymfatiska systemet, de är viktiga för de ansvarar för transporten av toxiner till njurarna. Dess svullnad kan vara ett tecken på störande fenomen i kroppen. 

Det viktigaste och mest kända körtlarna finns i nacken , vid öronen, under hakan, armhålor och ljumskar, men man ska komma ihåg att vi har flera hundra lymfkörtlar i kroppen. Dess förstoring innebär att kroppen är under ett sjukdomsförlopp, då lymfocyter och makrofager (immunceller som är en del av lymfkörtlarna) förökar sig för att bekämpa sjukdomar. Andra orsaker till förstoringar av lymfkörtlar kan inträffa under cancer t.ex. Lymfan som uppstår som effekt av onormal tillväxt av celler i det lymfatiska systemet. De vanligaste orsakerna till viral förstoring är virusinfektioner (t.ex. mässling, röda hund, vattkoppor, hepatit), och bakteriella infektioner (angina, tuberkulos, öron-hals-tonsillinflammation etc.), protozo (toxoplasma), eller svamp. Ibland kan dessa förstoringar orsakas av parasiter som orsakar sjukdomar av tänder (karies) och vissa läkemedel (antibiotika sulfonamider, antiepileptika, etc.). De kan också vara en reaktion på vaccination, särskilt mot virussjukdomar. 

Inflammation i lymfkörtlarna kan uppkomma på två sätt:

Körtlarna blir mjuka, benägna att glida mot huden, vid tryck så smärtar det och huden runt lymfkörteln rodnar och blir varm, en sådan inflammation ger med sig efter dryga 14-20 dagar.

Lymfkörtlar betydligt större (ca 2cm eller mer) är hårda, ofta grupperande, de orsakar inte smärta men kan växa samman med annan vävnad, detta tillstånd kvarstår vanligtvis under längre tid än 2-3 veckor och kräver att man omedelbart ska rådfråga en läkare. 

I uppkomsten av cancer kommer förstorade lymfkörtlar tillsammans med hög feber, huvudvärk, nattliga svettningar och viktnedgång. 

Behandling av inflammation i lymfkörtlarna utförs på flera sätt.  Antiobiotikabehandling i kombination med smärtstillande läkemedel samt antiseptiska läkemedel som lindrar symptom på infektion. Dessutom kan man använda sig av kalla kompresser och kost rik på vitamin c som förbättrar immunförsvaret. Om vi drabbas av bölder kan det vara nödvändigt att genomgå en operation. Det är viktigt att diagnosticera symptom och påbörja behandling så snart som möjligt för att förhindra vidare utveckling av sjukdomen. Man bör också komma ihåg att problem med lymfkörtlar är vanligare hos barn eftersom det lyfmatiska systemet utvecklas hos barn de 12 första åren i livet.