Håravfall - Hur hanterar man det?

Håravfall - Hur hanterar man det?

Tjock och frodigt hår är en mytologisk symbol för manlighet, det räcker med att nämna Samson och Hercules. Under tiden så för åtminstone var tredje man som är mellan 25 och 45 år gamla så börjar skallighetsprocessen.

Orsaken till håravfall kan vara hormonella rubbningar, läkemedel (t.ex. antidepressiva medel), stress och dålig kost. Genetik spelar också här en stor roll. Men den vanligaste orsaken är ärftligt håravfall, ungefär 60% av män över 50 år. Ett derivat av testosteron - dihydrotestosteron - gör att hårsäckarna producerar mjuka fluff istället för starkt långt hår. Naturligt håravfall hos män är ca. 100 hårstrån per dag. I dessa fall där man har ett överskott av DHT, är detta belopp inte större än att vanligen utan bara det att håret inte förnyas och växer tillbaka.

Gener som påverkar håravfall kommer oftast från faderns sida. Håravfall börjar på ställen där det finns böjar i närheten av pannans kanter och även på toppen av huvudet och i svåra fall kan detta börja redan i 16-18 års åldern. Manliga könshormoner är också ansvariga för överdriven utsöndring av talg - håravfall föregår i fet mjäll. Man kan då vidta åtgärder för att förhindra utveckling av mikroorganismer av jäst genom användning av läkande schampon som innehåller sulfat eller zinkpyrition.

Förutom hormoner och gener är även en sund livsstil viktig. En dålig kost leder till intensivt håravfall. Det bör i en diet ingå selen, zink, järn och vitaminer E,C,B,F och därmed havsfisk, mejeriprodukter, kli, bönor, grönsaker. Denna typ av håravfall kallas telogen och upphör efter att bristen på mineraler i kroppen återkommer till rätt nivåer. Detsamma är sant för det anagena som orsakas genom långtidsbehandling med kemoterapi, strålterapi eller antibiotika. Efter avslutad terapi så återvänder håret till sin forna form.

Hudläkare eller specialister av huvudets hud känner lätt igen vilken typ av orsak till håravfall som är aktuell och kan rekommendera en lämplig behandling.