Hur kan man lindra halsont?

Hur kan man lindra halsont?

Halsont kan inträffa när som helst på året - orsakerna kan variera som t.ex att man utsätter kroppen för låg temperatur, långvarig vistelse i ett luftkonditionerat rum. Hur hanterar man det?

I många fall kräver inte halsont någon särskilt behandling mer än normala huskurer förutom om smärtan inte är långvarig och intensiv. Men om smärtan ständigt förvärras och åtföljs av andra symptom som utslag, feber, andningsvårigheter, varbölder eller svullna lymfkörtlar är det nödvändigt att besöka läkare.

Halsont kan uppstå tillfälligt och orsakas av en plötslig förändring i lufttemperaturen. Oftare är halsont ett resultat av en virusinfektion och ibland är det ett första tecken på en vanlig förkylning. Eftersom antibiotika inte är så effektivt sätt att bekämpa virusinfektioner så är det bra att tillföra kompletterande behandling för att lindra smärtan. Det bästa sättet är att konsumera halstabletter och sugtabletter som lindrar smärtan i halsen. För att bekämpa infektionen så kan man även använda egna huskurer som att gurgla varmt vatten med salt eller örter, t.ex. fläder, kamomill, lime, salvia, dricka varma drycker (ej heta) som mjölk honung och vitlök, inhalationer som lugnar och återfuktar halsen. Ett beprövat sätt är att lägga på kompress med varm potatis eller med vatten och ättika.

Ibland så orsakas halsont av angina bakterier som är en typ av bakterieinfektion. Symptomen är mer intensiva och allvarligare där man kan drabbas av hög feber, förstorade lymfkörtlar eller varbölder. Det är då nödvändigt i dessa situationer att besöka läkare som kan skriva ut lämplig antibiotika för att bekämpa infektionen. Men bortsett från detta så kan man lindra symptomen med huskurer.