Lunginflammation - symptom och behandling

Lunginflammation - symptom och behandling

Årligen drabbas några procent av människor av lunginflammation och även på 1900-talet slutade ofta lunginflammation med döden. Idag botas lunginflammation om man diagnostiserar sjukdomen tidigt. 

Lunginflammation är en inflammation som orsakas av en virusinfektion (t.ex virus, mässling eller influensa) eller bakterier (streptokocker, stafylokocker), mindre mikroorganismer (myktoplazmy och klamydia). Lunginflammation är en defensiv reaktion på infektion och i lungalveoler bildas vätska och var som gör att vi får en inflammation. 

Lunginflammation kan delas in i olika kategorier beroende på om man smittats hemma eller på jobbet eller om man man smittats när man redan är inskriven på sjukhuset om man varit där mer än 48 timmar. Det senare är de farligare och då finns en hög dödlighet då dessa patienter redan är under behandling för något annat och är ganska svaga. Detta innebär att dessa personer för tillfället har ett svagt immunsystem. 

Lunginflammation kan också bero på inandning av damm eller giftiga ämnen (klor, fosgen, senapsgas). Andra riskfaktorer är hög ålder, rökning, ohygienisk livstil, kronisk sjukdom (diabetes, åderförkalkning, hjärtsvikt). 

Typisk lunginflammation har symptom som feber, varig hosta, bröstsmärta vid hosta, andnöd, andfåddhet och smärta i muskler och leder. Om febern kvarstår under flera dagar bör man söka medicinsk konsultation som kan leda till att man behöver få nödvändig antibiotika. 

Förutom att få receptbelagd medicin är det också viktigt att få lämplig patientvård. Rummet där patienten är bör vara väl ventilerat med hög luftfuktighet (luftfuktare kan användas eller att man lägger våta handdukar på elementen), effektivt är också att gnugga in bröstet med alkohol, salicylsyra eller kamfersyra. Det är inte rekommenderat att vara liggande i sängen alltför länge då ett horisontellt läge i allt för lång tid för kroppen försämrar lungventilationen. För att ha en lätt och balanserad kost bör man konsumera stora mängder frukt och grönsaksjuicer.