Vad kan bröstsmärtor innebära? 

Vad kan bröstsmärtor innebära? 

Bröstsmärta kan orsakas av mycket och är inte nödvändigtvis relaterade till hjärtat. En sak är säker - om man har drabbats av bröstsmärtor måste man alltid uppsöka läkare. 

Det finns olika typer av bröstsmärta. Det kan vara tryckande smärta, angin smärta eller stickande smärta. Om det inte är ett resultat av muskelbristning efter ett träningspass på gymmet så ska du omedelbart kontakta din läkare. 

Ofta är orsaken till sådana symptom början på en kranskärlsjukdom. Hur känner man igen det? Smärtan infinner sig centralt i bröstkorgen och strålar ofta ut i armar, nacke och axlar. Känslan av smärtan är karakteristisk med tryck och ibland kvävning. 

Smärtan i denna kroppsdel kan ofta orsakas av stress och behöver inte alltid betyda att man drabbats av en hjärtsjukdom. Denna typ av smärta kan associerats med hjärtklappning eller domningar i armar och ben. Man kan kalla det för hjärt-neuros. Om din läkare kommer fram till att smärtan orsakats av stress så kan man få behandling med lugnande medel eller någon form av psykoterapi. 

Problemen liksom dess orsaker är alltid olika och måste alltid prövas individuellt. på grund av att man kan göra en hel lång lista med eventuella orsaker till dess förekomst. Degenerativa förändringar i ryggraden, manifesterade genom smärta exempelvis runt om hjärtat vid hosta eller djupa andetag, till exempel indikationer av nervkompression i ryggraden. 

En vanlig orsak till bröstsmärtor är att en hjärtattack närmar sig. Det är tyvärr ett tecken på vår tid och hjärtattacker kan även drabba människor vid en ung ålder. Orsaken är oftast en ohälsosam livsstil - rökning, brist på fysisk aktivitet, stress eller en obehandlad diabetes. Eventuella smärtor i hjärtat särskilt de oförgängliga bör vara en varning för oss mot en allvarlig sjukdom eller en signal att besöka läkare.